Je wordt niet zomaar een succesvolle ondernemer. Een goede voorbereiding is in elk geval enorm belangrijk. Bij die voorbereiding hoort bijvoorbeeld ook het juist inschatten van mogelijke risico’s. Het is lang niet altijd mogelijk om zelf de financiële gevolgen van diverse risico’s te dragen. Door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zorg je bij jezelf en je bedrijf voor zekerheid en rust. Maar welke verzekering moet je dan kiezen en welke is het meest geschikt voor jouw bedrijf? In de basis zijn er twee varianten die we hier wat verder zullen behandelen.

Het belang van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Elke ondernemer is ook gewoon een mens en iedereen kan nu eenmaal fouten maken. Vaak gaat het dan om kleinschalige fouten, maar soms kunnen ze ook een zeer grote impact hebben op zowel jou als ondernemer als op de personen die erbij betrokken zijn. Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is met name van belang en interessant voor ondernemers die een adviserend beroep hebben. Met een BAV hoef je je als ondernemer namelijk minder zorgen te maken bij het ontstaan van schade. Zo kan je je compleet focussen op je eigen core business. In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste punten die aangeven waarom een BAV afsluiten altijd een verstandige keuze is.

  1. Een BAV biedt dekking tegen gemaakte beroepsfouten

Veel bedrijfseigenaren en ondernemers zijn van mening dat zij wel voldoende hebben aan alleen maar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (de AVB). Maar toch is dit lang niet altijd zo. Een AVB richt zich op zaakschade en letselschade, ofwel materiële schade en lichamelijke schade. Een BAV zorgt er daarentegen voor dat er dekking is als je een fout maakt op het moment dat je je beroep aan het uitoefenen bent. Voor sommige beroepen is het verplicht om deze verzekering te hebben, bijvoorbeeld als je advocaat, een accountant of een financieel adviseur bent. Dit zijn namelijk advies gevende beroepen.

Met name in beroepen die te maken hebben met advies geven, is een BAV dus erg belangrijk. Maar om wat voor fouten kan het dan zoal gaan?

  • Je verstrekt een verkeerd advies aan je opdrachtgever met als gevolg dat de onderneming schade oploopt;
  • Je maakt een verkeerde berekening waardoor werkzaamheden geen doorgang meer kunnen vinden;
  • Je hebt belangrijke gegevens gemist en nu lopen plannen vertraging op en ontstaan er vertragingskosten.
  1. BAV die wordt vereist vanuit de opdrachtgever

Diverse opdrachtgevers eisen voortaan van opdrachtnemers dat zij een BAV hebben voordat de werkzaamheden beginnen. Waarom is dat? Heel simpel: als jij iets fout doet, wordt de schade eerst op de opdrachtgever verhaald. Daarna verhaalt de opdrachtgever deze op jou. Zo beschermen zij hun positie omdat ze op deze manier niet zelfstandig aansprakelijk gehouden kunnen worden. Het hangt van je branche en beroep af (en de opdrachtgever zelf) of een opdrachtgever dit als eis stelt.

  1. Je financiële positie is beschermd met een BAV

Ook al is het risico dat het fout gaat enorm klein, de impact die een beroepsfout teweegbrengt kan echt enorm groot zijn. Als je dit risico afdekt, regel je dat je bedrijf niet te maken krijgt met een fikse financiële schadepost. Het hangt onder andere van de rechtsvorm van je onderneming af wat de impact wordt van de schadeclaim.

  • Heb je een eenmanszaak of ben je in een VOF of CV een vennoot? Dan word je twee keer aansprakelijk gesteld: zowel via jouw onderneming als in privé.
  • Is jouw onderneming een BV? Dan ben je in eerste instantie zelf als directie aansprakelijk als er een claim komt. Er kunnen bepaalde voorwaarden gelden waardoor er ook privéaansprakelijkheid is. Maar welke situatie ook voor jou geldt: het blijft belangrijk om als je ondernemer bent een BAV af te sluiten
  1. Een privéverzekering zorgt tijdens het werk niet voor dekking

De grootste fout van ondernemers is de aanname dat een aansprakelijkheidsverzekering die je in privé afsluit ook dekking zou bieden als je je beroep uitoefent. Maar dat is dus echt niet zo! Op het moment dat het gaat om werk gerelateerde activiteiten, kun je voor fouten of een fout advies aansprakelijk worden gesteld. Je particuliere verzekering dekt dat dus niet.

Wil je ook een BAV afsluiten? Neem dan contact met ons op over de verschillende mogelijkheden.

—————————————————————————————————

BavAfsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor bestuurs- en beroepsaansprakelijkheid. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. Bavafsluiten.nl is het beroepsaansprakelijkheidsverzekering label van New Wave Assurances.

Uw BAV premie berekenen? Klik hier