Als je een werknemer bij een bedrijf bent en je maakt een fout, dan is zo’n fout doorgaans verzekerd door je werkgevers verzekering. Maar als je zzp’er bent, geldt deze zekerheid helaas niet. Als ondernemer is het daarom zeer belangrijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Je aansprakelijkheid voor schade aan derden is dan verzekerd. En je hoeft niet bang te zijn dat enorme schadeclaims directe gevolgen kunnen hebben voor je financiën. Ben je van plan om een BAV af te sluiten of overweeg je dat nog op dit moment? Alle extra informatie die je dan krijgt, is meegenomen. Hieronder vind je daarom waardevolle en zeer nuttige informatie over een BAV

Een BAV: wat is dat?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat jouw aansprakelijkheid bij aan derden aangebrachte schade is verzekerd. De schade die is ontstaan moet dan wel het gevolg zijn van een fout die je maakte tijdens de uitoefening van je beroep. Het gaat daarbij niet alleen over schade die je zelf hebt veroorzaakt. Als je mensen voor je hebt werken dan is ook hun verantwoordelijkheid verzekerd. Met de BAV heb je dekking voor geleden vermogensschade zoals bijvoorbeeld:

  • winstderving
  • marktaandeelverlies
  • vertragingskosten

Lang niet iedereen maakt gebruik van een BAV, veelal omdat er wordt gedacht dat de premie enorm hoog is. Maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zeker als je je bedenkt welk financieel risico je er uiteindelijk mee afdekt.

Afsluiten BAV: voor welke waarde?

Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering maken verzekeraars meestal gebruik van verschillende te verzekeren schadeschijven. Het gaat dan om schijven van 250.000, 500.000 en 1.000.000 euro. Denk vooraf dus goed na welke schijf voor jouw onderneming het meest interessant én relevant voor je beroepsgroep is. Hoe groter je het risico op fikse schadeclaims schat, hoe beter een hogere schijf voor je kan zijn. Uiteraard is daarbij de te betalen premie ook hoger. Weeg daarom van tevoren goed de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Voor welke beroepen?

Een BAV is vaak vooral interessant voor professionals die werken in de bouw- of vastgoedsector. Denk daarbij aan makelaars, architecten, maar ook bij het uitoefenen van beroepen in een adviserende rol zoals notarissen, advocaten en assurantietussenpersonen. Natuurlijk zijn dit lang niet de enige beroepen waarbij een BAV van pas kan komen. Denk altijd met het oog op je eigen situatie goed na of een BAV voor jou wel of niet verstandig is.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is iets heel anders!

Het komt heel vaak voor dat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) wordt verward. Maar de AVB is specifiek ontwikkeld voor de dekking van letselschade en/of zaakschade. Zoek je dus naar een complete dekking? Dan kun je het beste allebei deze verzekeringen afsluiten. Je beschikt dan over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor financieel nadeel of vermogensschade en een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven voor zaak- en personenschade. Het mooie is dat als je deze verzekeringen allebei afsluit, je kunt profiteren van een aantrekkelijke korting.

—————————————————————————————————

BavAfsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor bestuurs- en beroepsaansprakelijkheid. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. Bavafsluiten.nl is het beroepsaansprakelijkheidsverzekering label van New Wave Assurances.

Uw BAV premie berekenen? Klik hier