/, BAV ZZP, Beroepsaansprakelijkheid/De aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers: welke kies je of ga je voor allebei?

De aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers: welke kies je of ga je voor allebei?

Je wordt niet zomaar een succesvolle ondernemer. Een goede voorbereiding is in elk geval enorm belangrijk. Bij die voorbereiding hoort bijvoorbeeld ook het juist inschatten van mogelijke risico’s. Het is lang niet altijd mogelijk om zelf de financiële gevolgen van diverse risico’s te dragen. Door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zorg je bij jezelf en je bedrijf voor zekerheid en rust. Maar welke verzekering moet je dan kiezen en welke is het meest geschikt voor jouw bedrijf? In de basis zijn er twee varianten die we hier wat verder zullen behandelen.

Voor wat ben je aansprakelijk?

Je kunt natuurlijk klakkeloos een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, maar het is wel belangrijk om te weten waar je je dan precies tegen verzekert en waar je voor aansprakelijk bent. Vaak blijkt dat de verwachtingen van de dekking bij een aansprakelijkheidsverzekering erg ver weg liggen van de werkelijkheid. Bedenk allereerst dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering in elk geval geen schade vergoedt die je zelf vanuit je onderneming aan anderen toebrengt. Je hebt als ondernemer dan echt een specifieke beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Verschil beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De meest afgesloten en tegelijkertijd ook de belangrijkste aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven zijn de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Dat klinkt bijna hetzelfde maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Zo is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk voor eigenlijk alle ondernemers. Het gaat bij deze verzekering namelijk over de schade (we hebben het dan over personen- en/of zaakschade) die jij of jouw werknemers, je bedrijf, de producten of diensten bij anderen veroorzaken. Wat anders ligt dat bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die voor de groep van vrije beroepsbeoefenaars belangrijk is. Het gaat daarbij om de dekking voor financiële schade anders dan personen- en/of zaakschade. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor financiële adviseurs, accountants- en administratiekantoren of voor advocaten. Wat best logisch is, want zij dragen behoorlijk grote (financiële) risico’s voor hun klanten.

Maar welke aansprakelijkheidsverzekering is nu het beste voor jouw onderneming?

Laten we eerst even de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verder onder de loep nemen. Dat is een verzekering voor schade aan mensen en hun spullen. De kans is het grootst dat je ooit schade toebrengt aan andermans spullen. Denk wel even goed na wat voor werkzaamheden je verricht. Want als klusjesman zal zoiets sneller voorkomen dan op het moment dat je freelance IT-professional bent. Maar de gevolgen kunnen in elk geval flink zijn. Je kunt bijvoorbeeld iets duurs omstoten in de ontvangsthal bij je klant of opdrachtgever. Of per ongeluk een zwaar stuk gereedschap op een hele dure vloer laten vallen. Op zich vallen de kosten dan wellicht nog mee waardoor je niet direct je bedrijf hoeft te sluiten.

Erger wordt het als het gereedschap letselschade aan andere mensen veroorzaakt. Voor je het weet lopen de kosten dan snel op. Voor veel bedrijven is het zo dat als ze aansprakelijk worden gesteld voor een letselschade, dat dit een klap wordt waar ze niet meer bovenop komen. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is op zo’n moment de juiste oplossing. Bedenk wel goed dat deze verzekering je alleen tegen schade bij derden vergoedt en dus niet jouw eigen schade.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering: bij schade door verkeerd advies

Heb je met je bedrijf een verkeerde berekening gemaakt? Of aan een klant een niet compleet of sluitend advies gegeven waardoor hij of zij in de problemen is gekomen? Met alleen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kom je er dan niet. Je kunt als ondernemer beroepsfouten van jou en je medewerkers nooit volledig uitsluiten. Op dat punt komt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering om de hoek kijken. Daarbij is de financiële schade die een derde kan krijgen verzekerd. Deze verzekering is zeer geschikt bij adviserende beroepen (zoals voor ingenieurs, architecten en accountants). Sterker nog: zo’n verzekering is vaak zelfs verplicht. Bijvoorbeeld voor het lidmaatschap van de branchevereniging of als onderdeel van de overeenkomst die je hebt met je opdrachtgever. Het is dus altijd slim om bij de branchevereniging waar je lid van bent te informeren of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Vergeet daarbij ook niet te checken welke voorwaarden erin opgenomen dienen te worden.

—————————————————————————————————

BavAfsluiten.nl is in Nederland het grootste platform voor bestuurs- en beroepsaansprakelijkheid. Ruim 70.000 ondernemers profiteren van de beste voorwaarden en de laagste premies. Bavafsluiten.nl is het beroepsaansprakelijkheidsverzekering label van New Wave Assurances.

Uw BAV premie berekenen? Klik hier

2020-10-12T14:37:08+00:00